Verbouwing politiebureau Hoefkade, Den Haag

Politiebureau Hoefkade is gelegen in de Schilderswijk nabij Station Hollands Spoor. Het is gebouwd in de jaren 80 en één van de drukste bureaus van Den Haag. Door toevoeging van slechts 100 m2 aan de kavel is een uitbreiding van bijna 1.400 m2 BVO vloeroppervlak mogelijk gemaakt. De middelen die hiervoor zijn ingezet zijn onderkeldering, uitbreiding, optopping, inbreiding en reorganisatie. Het project is hiermee een mooi voorbeeld van binnenstedelijke verdichting.

De nieuwe rondgang, de ‘Stoa’ * , op de eerste verdieping is de belangrijkste drager van het planconcept. Naast functionele verkeersruimte, biedt deze rondgang ruimte voor reflectie en overleg en is het een verbindend element voor de ruimtes en voor het collectief gevoel. In het midden van de rondgang zijn de twee belangrijkste gemeenschappelijke functies ondergebracht: de kantine en de appèlruimte. Door grote daklichten en puien in de appèlruimte en kantine stroomt daglicht het gebouw in. De betekenis van de appèlruimte wordt benadrukt door een bijzonder kunstwerk in het daklicht ontworpen door kunstenares Iris van Daalen. Om de soms chaotische materialisering van de bestaande en nieuwe constructieonderdelen te laten versmelten is gebruik gemaakt van wit stucwerk. De typische jaren 80 architectuur, met de kenmerkende gele baksteen, en de nieuwe ingreep anno 2012 vormen zo samen een nieuwe compositie. 

* De Stoa of het stoïcisme is een filosofische stroming uit het late Hellenisme en het Romeinse Rijk. Het woord stoa komt uit het Grieks en betekent ‘zuilengang’. De Stoïcijn streeft naar een goede verstandhouding met de evenmens, in wie ook de Logos, de oerkracht van het universum, leeft. Hij verwerpt alle geweld, tegen zowel mens, als dier, als natuur.