IJburg, Amsterdam

Blok 51A op IJburg Haveneiland Oost staat tussen het Theo van Goghpark en het water. De 26 woningen zijn zo ontworpen dat optimaal van de kwaliteiten van omgeving gebruik gemaakt kan worden. In het hart van de woning komen deze woonkwaliteiten samen, doormiddel van een split level en een vide. Hier bevinden zich de keuken en de zithoek.

Het blok heeft twee gezichten: een formele voorgevel aan het park en een informelere gevel aan het water. De voorgevel van warmrode baksteen met aluminium kozijnen heeft een stedelijk karakter. De erkers en een sterke verticale gevelgeleding zorgen voor individueel herkenbare woningen binnen het bouwblok. De grote klok, die zichtbaar is vanuit het van Goghpark, verankert het bouwblok in haar omgeving. Een private zone tussen straat en voordeur verzacht de grens tussen stad en woning. De informele achtergevel is gemaakt van frisse witte beplating. Houten portalen kaderen de private terrassen op vriendelijke wijze in en geven het blok een mediterraan karakter. 

Dat de kwaliteiten van het blok door de bewoners gewaardeerd worden, blijkt uit de bekroning van Blok 51A met de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009.