Johan van Oldebarneveltlaan 32, Den Haag

Johan van Oldenbarneveltlaan 32 is een statig pand in het Statenkwartier van Den Haag. De woning maakt deel uit van een blok van zeven gelijksoortige woningen waarvan er geen een hetzelfde is. Dit maakt het totale gevelbeeld aan de straat rijk en aantrekkelijk.

De oorspronkelijke woning is gebouwd in 1900 en is in 1927 aangepast aan de voorgevel. Hierbij is van het oorspronkelijke terras op de eerste verdieping een rondgezette erker gemaakt met op de tweede verdieping een diepliggend balkon. Deze uitbreiding draagt duidelijk de architectonische kenmerken uit de jaren 30 van de vorige eeuw en dit is in contrast met de meer neo klassieke architectuur van de originele gevel.

Het pand is geen monument maar ligt wel in een Rijksbeschermd stadsgezicht. Het pand heeft een voor- en achtertuin. De voortuin kan eventueel ruimte bieden aan een verdiepte fietsenberging. De achtertuin kan eventueel deels bebouwd worden met een uitbreiding van de woning.

Doelstelling van de planvorming is de woning daar waar mogelijk uit te breiden. Hierbij is de wens uitgesproken om de voorgevel aan te passen en meer te laten aansluiten bij de oorspronkelijke architectuur. Daarnaast dient het volledige interieur, de installaties, de badkamers en keuken vernieuwd te worden en gereed te maken voor de komende 20 jaar. Daarbij is de doelstelling om een hoogwaardige en duurzame woning te realiseren voor de verkoopmarkt.

foto’s nieuwe situatie: Pascale van Reijn