Het Haags Hopje, Den Haag

De Haagse Hopjes zijn al jaren een bekend fenomeen in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag. Op 23 locaties wordt vanuit een zeecontainer speelgoed uitgeleend aan buurtkinderen. Queeste heeft in opdracht van de gemeente Den Haag een nieuw Haags Hopje ontworpen voor alle mogelijke locaties. In het Hannemanplantsoen en in het Fakonahof zijn in 2010 de eerste twee nieuwe Haagse Hopjes gebouwd. Door de bergruimte los te koppelen van de verblijfsruimte, was het mogelijk het Haagse Hopje uit te voeren als een alzijdig transparant paviljoentje. De ronde vorm en de goudkleur zijn ge├»nspireerd op een kroon en verwijzen naar de Hofstad. De kroonlijst wordt gevormd door een abstract silhouet van kinderen die elkaars hand vasthouden en samen een kring vormen. Rond de glazen puien zijn geperforeerde aluminium panelen geplaatst. Als de panelen opgeklapt zijn vormen zij luifels, waardoor zichtbaar is dat het Hopje open is. ’s Nachts schijnt er door de perforaties licht naar buiten. Hierdoor is het nieuwe Haagse Hopje zowel overdag als ’s nachts een baken in de buurt. De berging wordt per locatie ontworpen aansluitend op de ruimtebehoefte en de omgeving. Afhankelijk van de context wordt de compositie, die het Haagse Hopje, de berging en de inrichting van de buitenruimte samen vormen, aangepast.
Op 14 april 2010 is het eerste Haagse Hopje in het Hannemanplantsoen feestelijk geopend door Prinses Maxima.