Werkplaats en brug Sint Barbara

Bijna zestig jaar heeft de opdrachtgever, Stichting RK begraafplaatsen Den Haag, gewikt en gewogen over de bouw van een crematorium op de begraafplaats Sint Barbara op de Binckhorst in Den Haag. De begraafplaats is lange tijd een verborgen juweel geweest. Door de aanleg van de Victory Boogie Woogie tunnel is de entree van de begraafplaats zichtbaar geworden. Bovendien gaat deze stille oase deel uitmaken van de groene long van de Binckhorst.

De opgave voor Queeste was uitgebreider dan alleen een crematorium ontwerpen. De vraag was ook om de begraafplaats aan de kant van de Binckhorstlaan een herkenbaar gezicht te geven. Verder was er vanuit de gemeente het verzoek de begraafplaats beter toegankelijk te maken voor de toekomstige bewoners en gebruikers in de buurt om Sint Barbara te laten fungeren als park voor de Binckhorst. Dat maakt het noodzakelijk een extra ingang te maken aan de Zuiderkroonstraat. Daarvoor heeft Queeste een brug ontworpen die uitkomt op een plein met daaraan de nieuwe werkplaats en een paviljoen. Beide gebouwen maakten deel uit van de opdracht.

Kenmerkend voor de begraafplaats zijn de lanen die begeleid worden door heggen en muren en de weelderige begroeiing. Dit thema heeft Queeste als uitgangspunt genomen voor de ontwerpen. Alle drie de gebouwen hebben intieme buitenruimtes die door muren zijn afgezonderd van het dagelijks reilen en zeilen op Sint Barbara.

Werkplaats

De werkplaats heeft twee gemetselde tuinmuren met daarboven een ‘vrij-zwevend’ dak. Deze elementen schermen het bedrijfsmatige deel van werkplaats af van het publieke deel van de begraafplaats. Onder het dak kunnen machines en materialen worden opgesteld. De binnenruimte van de werkplaats wordt door een golvende houten wand bepaald.

Brug

De brug is functioneel en eenvoudig vormgegeven in een andere vormentaal dan de gebouwen op de begraafplaats

Beelden: Rik Verhoeven