Zuideinde, blok 17, Almere

Blok 17A is gelegen op een markante plek en vormt met haar vooruitgeschoven positie een belangrijk onderdeel van het winkelgebied. Samen met tegenoverliggende blokken 13 en 14 geeft het blok vorm aan de entree van dit winkelgebied. De geleding van de bouwmassa en het terugspringen van de gevel zorgen voor geleidelijke overgang tussen de stedelijke schaal naar een meer menselijke maat van het winkelgebied.

Blok 17A bestaat uit een commerciële plint, met daarboven een woondek met 4 lagen woningen van elk 3 woningen per laag. De woningen worden ontsloten via een gemeenschappelijke entree aan de zuidzijde van het blok. 

Op het woondek bevinden zich de bergingen en een gemeenschappelijke tuin voorzien van bloemenweide en een centraal geplaatste boom. Het dek heeft verblijfskwaliteit voor de bewoners en zichtkwaliteit voor omwonenden en winkelend publiek. 

Het blok is opgetrokken met een warm rode steen. Deze steen heeft in kleur en vorm de kwaliteiten die het blok eenheid en stevigheid geven. Als “kwartiermaker” moet het relatief kleine blok stevig staan aan de weidse entree van het winkelcentrum en in balans komen met het tegenovergelegen grootschalige blok 14. De stripstalen hekwerken van de balkons en loggia’s geven het blok een wisselend beeld: soms is het blok gesloten met sculpturale kwaliteit en vanuit andere zichtpunten opent het zich en toont het binnenleven.